Inteligens Tervezés!

2012.03.11 11:44

Inteligens tervezés.

A termeszvárakat a mérnöki tervezés csodájaként mlegetik.Ezek az ámulatba ejtő építmények-melyek földből és nyálból készülnek-akár 6méter magasak is lehetnek és a 45centis falakat kőkeményre égeti a nap.Ám a termeszvár legnagyobb csodája a szellőzőrendszere.
Az egymást követő kamrák és csarnokok állandó hőmérsékletet tartanak fenn a termeszvárban a változó külső körűlmények ellenére.Ami annyit tesz,hogy éjjel kb 2 Celsius,nappal 38 Celsius fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.A termeszvár belsejében viszont 31 Celsius-fok az állandó hőmérséklet.Miért?
Egy földalatti kamrából hűvösebb levegő jut a termeszvárba,és áthalad a járatokon meg az üregeken.A termeszek úgy szabályozzák a hőmérsékletet,hogy kinyitják,illetve bezárják a lyukakat.Az állandó hőmérséklet nélkülözhetetlen ahhoz,hogy ezek a rovarok megtemesszék azt a gombát,amely a fő táplálékuk.
Az építészek hasonló technológiát alkalmaztak egy zimbabwei irodaház megépítésénél.Ez az épület mindössze 10 százalékát használja annak az energiának,amely egy ugyanilyen méretű,hagyományos épület szellőzőrendszeréhez szükséges!

Igen,igen...Ideje lenne komolyabban példát vennünk a körülöttünk élő csodálatos állat és növény világból,rengeteg bölcs,tudatos technológiát leshetnénk el...Ideje lenne változtatni,mert a Föld megbosszulja magát...

—————

Vissza